Caracterización de sistemas de producción bovina en el distrito de Barranquita - San Martín 2018
Abstract
The objective of the professional sufficiency work was to evaluate the characterization of bovine production systems in the district of Barranquita-San Martin 2018. The results indicated an average livestock experience of 37 years and the farms have between 67-120 has with cut grass (Pennisetum purpureum Schumach) 20 has and 42-92.25 has/fundo of natural pastures such as torourco (Axonopus compresus, Paspalum conjugatum and Axonopus guianensis). The construction of stables varies between 0.25-0.75 ha/farm and warehouses and silos between 0.25-0.50 ha/farm. The cultivated or monoculture areas are 8-30 ha/farm and the forests are 10-30 ha/farm. The improved pasture is Brachiaria brizhanta, with 3-6/pastures/fundo. They use electric fencing and barbed wire for animal control. Meat and milk are produced; the average age at first service is from one year and eight months to two and a half years; the average age for the first childbirth of 2.5-3 years; they come into heat after giving birth at three months; the breeding male is replaced every three years; they use manual milking once a day, 2.1 to 3.8 liters/milk/cow; cows in production from 12-40. Milk is sold to the public both fresh and processed (cheese). The extensive and semi-stalled exploitation systems, some provide supplementation of one kilogram of concentrate/cow with common and mineral salt, based on rice powder, soybean cake, corn, calcium carbonate and monocalcium phosphate. They are vaccinated against symptomatic anthrax and dewormed against endo and ectoparasites and multivitamins are applied; They use the Parasitological Diagnosis Plan. The frequent diseases are: mastitis, metritis, intestinal parasitism and ectoparasites (myiasis, ticks, etc.). The farm's income comes from agriculture, pig raising, trade and education. Technical assistance is limited, and they are associated, requiring productive projects, training courses and professional advice. El trabajo de suficiencia profesional tuvo como objetivo evaluar la caracterización de sistemas de producción bovina en el distrito de Barranquita- San Martin 2018. Los resultados indicaron una experiencia ganadera promedio de 37 años y los fundos tienen entre 67-120 has con pasto de corte (Pennisetum purpureum Schumach) 20 has y 42-92.25 has/fundo de pastos naturales como torourco (Axonopus compresus, Paspalum conjugatum y Axonopus guianensis). La construcción de establos varía entre 0.25-0.75 ha/fundo y los almacenes y silos entre 0.25-0.50 ha/fundo. Las áreas de cultivo o monocultivos son de 8-30 ha/fundo y los bosques de 10-30 ha/fundo. El pasto mejorado es Brachiaria brizhanta, con 3-6/potreros/fundo. Usan cercas eléctricas y alambre de púa para el control de animales. Se produce carne y leche; la edad promedio al primer servicio es de un año y ocho meses hasta dos años y medio; la edad promedio para el primer parto de 2.5-3 años; entran en celo después del parto a los tres meses; el macho reproductor se reemplaza cada tres años; usan ordeño manual una sola vez al día, 2.1 a 3.8 litros/leche/vaca; vacas en producción de 12-40. La leche se vende al público tanto fresco como procesada (queso). Los sistemas de explotación extensiva y semi estabulada, algunos brindan suplementación de un kilogramo de concentrado/vaca con sal común y mineral, a base de polvillo de arroz, torta de soya, maíz, carbonato de calcio y fosfato monocálcico. Son vacunados contra carbunco sintomático y desparasitados contra endo y ectoparásitos y se aplican multivitamínicos; usan Plan de diagnóstico parasitológico. Las enfermedades frecuentes son: mastitis, metritis, parasitosis intestinal y ectoparásitos (miasis, garrapatosis, etc.). Los ingresos del fundo provienen de la agricultura, crianza de cerdos, comercio y educación. La asistencia técnica es limitada, y están asociados, requieren de proyectos productivos, cursos de capacitación y asesoramiento profesional.