Efecto de tres niveles de lisina líquida, sobre la performance de pollos de la línea COBB - 500 en la etapa de inicio en Yurimaguas
Abstract
During the development of the research work, the objective was to evaluate the effect of three levels of liquid lysine on the performance of Cobb 500 line chickens in the initiation stage in Yurimaguas. Using 96 1-day-old Cobb 500 chickens, where they were distributed in 4 experimental treatments and 4 repetitions, a completely randomized design (DCA) with a degree of reliability (P<0.05) was used. The parameters evaluated were: feed intake, weight gain, feed conversion ratio, mortality and economic merit. The treatments were made up of: T0 (control treatment); T1 (0.90% liquid lysine), T2 (1.0% liquid lysine) and T3 (1.10% liquid lysine). The values obtained for food consumption in T3 were 1083.25 g followed by T2, T1 and T0 which were 1060.56, 1057.32 and 1030.71 g, respectively and showing no significant statistical difference between treatments (P<0.05). In terms of weight increase, T3 achieved a higher value with 570.94 g, followed by T2 with 520.89 g., T1 with 491 g and T0 with 438.99 g. and finding significant statistical difference (P>0.05) between the treatments. On the other hand, the feed conversion ratio obtained: 2.84; 2.75; 2.68 and 2.55 for T0, T1, T2 and T3 respectively and no significant statistical difference was found between treatments (P<0.05). No mortality occurred during the investigation. The greatest economic gain was achieved in Q4, with a better profitability of S/ 1.02. Durante el desarrollo del trabajo de investigación se tuvo como objetivo evaluar el efecto de tres niveles de lisina líquida sobre la performance de pollos línea Cobb 500 en la etapa de inicio en Yurimaguas. Utilizándose 96 pollos línea Cobb 500 de 1 día, donde fueron distribuidos en 4 tratamientos experimentales y 4 repeticiones, se empleó un diseño completamente al azar (DCA) con grado de confiabilidad (P<0.05). Los parámetros evaluados fueron: consumo de alimento, incremento de peso, índice de conversión alimenticia, mortalidad y mérito económico. Los tratamientos estuvieron conformados por: T0 (tratamiento control); T1 (0.90% lisina líquida), T2 (1.0% lisina líquida) y T3 (1.10% lisina líquida). Los valores obtenidos para el consumo de alimento en el T3 fue 1083.25 g seguido de T2, T1 y T0 que fueron 1060.56, 1057.32 y 1030.71 g, respectivamente y no mostrándose diferencia estadística significativa entre tratamientos (P<0.05). En término de incremento de peso el T3 logró un mayor valor con 570.94 g, seguido del T2 con 520.89 g., T1 con 491 g y T0 con 438.99 g. y encontrándose diferencia estadística significativas (P>0.05) entre los tratamientos. Por otra parte, el índice de conversión alimenticia obtuvo: 2.84; 2.75; 2.68 y 2.55 para T0, T1, T2 y T3 respectivamente y no se encontró diferencia estadística significativa entre tratamientos (P<0.05). No se produjo ninguna mortandad durante la investigación. La mayor ganancia económica se logró en el T4, con una mejor rentabilidad de S/ 1,02.