dc.contributor.advisor | Tello Sandoval, Segundo Saúl | |
dc.contributor.author | Soraluz Tauma, Aldo | |
dc.date.accessioned | 2023-02-21T18:01:22Z | |
dc.date.available | 2023-02-21T18:01:22Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12737/8836 | |
dc.description.abstract | This research was carried out in the guinea pig shed located within the National Autonomous University of Alto Amazonas-Yurimaguas headquarters, whose general objective was to evaluate the effect of levels of efficient microorganisms in the diet of weaned guinea pigs on productive parameters. The parameters evaluated were: food consumption, weight gain, feed conversion, mortality and economic value, using a population of 24 weaned guinea pigs of the Peru breed, using the 2x3 factorial statistical design, with three treatments and four repetitions and degree of reliability (P<0.05). They were distributed according to the following treatments: T0: 0% efficient microorganisms (ME); T1: 1.5% ME and T2: 3.0% ME. The results found of the accumulated food consumed were: T0: 1,625 kg; T1: 1,470 kg and T2: 1,632 kg, where statistical significance was observed, between the treatments under study (P > 0.05), regarding the weight increase, it was observed that there is no statistically significant difference in the study (P <0.05 ) between treatments with efficient microorganisms as reported by T0: 744.63 g; T1: 712.38 g and T2: 761.50 g. Regarding the feed conversion ratio, a statistically significant difference was found between treatments, with results of T0: 2.18; T1:2.06 and T2:2.14. No mortality problem arose during the investigation. And finally, the best economic merit was achieved with T2 (S/ 3.97), showing greater profitability. | en_US |
dc.description.abstract | Esta investigación se ejecutó en el galpón de cuyes localizado dentro de la sede Universidad Nacional Autónoma de Alto Amazonas-Yurimaguas, cuyo objetivo general fue evaluar el efecto de niveles de microorganismos eficientes en la dieta de cuyes destetados sobre parámetros productivos. Se parámetros evaluados fueron: el consumo de alimento, incremento de peso, conversión alimenticia, la mortandad y el valor económico, utilizándose una población de 24 cuyes destetados raza Perú, empleando el diseño estadístico factorial 2x3, con tres tratamientos y cuatro repeticiones y grado de confiabilidad (P<0.05). Se distribuyeron de acuerdo a los siguientes tratamientos: T0: 0% microorganismos eficientes (ME); T1: 1,5% ME y T2: 3,0 % ME. Los resultados hallados del alimento consumido acumulado fueron: T0:1,625 kg; T1:1,470 kg y T2:1,632 kg, donde se observó significación estadística, entre los tratamientos en estudio (P > 0,05), en cuanto al incremento de peso se observaron que no existe diferencia estadística significativa estudio (P<0,05) entre tratamientos con microorganismos eficientes a lo reportado por el T0: 744,63 g; T1: 712,38 g y T2: 761,50 g. Referente al índice de conversión alimenticia, se llegó encontrar diferencia significativamente estadística, entre tratamientos, con resultados de T0: 2.18; T1:2.06 y T2:2.14. Ningún problema de mortalidad se presentó durante la investigación. Y por último el mejor mérito económico se logró con el T2 (S/ 3.97), manifestando una mayor rentabilidad. | es_PE |
dc.format | application/pdf | es_PE |
dc.language.iso | spa | es_PE |
dc.publisher | Universidad Nacional de la Amazonía Peruana | es_PE |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | Alimentación racionada | es_PE |
dc.subject | Cuy | es_PE |
dc.subject | Cavia porcellus | es_PE |
dc.subject | Cobaya | es_PE |
dc.subject | Alimentación de los animales | es_PE |
dc.subject | Periodo postdestete | es_PE |
dc.title | Efecto de niveles de microorganismos eficientes en dieta de cuyes destetados (Cavia porcellus) sobre parámetros productivos | es_PE |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | es_PE |
thesis.degree.discipline | Zootecnia | es_PE |
thesis.degree.grantor | Universidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Zootecnia | es_PE |
thesis.degree.name | Ingeniero(a) Zootecnista | es_PE |
dc.subject.ocde | https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.02.01 | es_PE |
dc.subject.ocde | https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.02.02 | es_PE |
renati.author.dni | 40067021 | |
renati.advisor.orcid | https://orcid.org/0000-0002-7841-6634 | |
renati.advisor.dni | 05584077 | |
renati.type | https://purl.org/pe-repo/renati/type#trabajoDeSuficienciaProfesional | es_PE |
renati.discipline | 811306 | es_PE |
renati.level | https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional | es_PE |
renati.juror | Guerra Teixeira, Aldi Alida | |
renati.juror | Ruiz de del Aguila, Esther | |
renati.juror | Fernández Flores, Fernando | |
dc.publisher.country | PE | es_PE |