Tamaño de partícula del pasto picado y su efecto en la producción de los hatos lecheros en el eje carretero Yurimaguas - Munichis
Abstract
The research work was carried out with the purpose of evaluating the influence of liquid lysine in diets on performance in broiler chickens in the initial phase, in Yurimaguas. The parameters evaluated were: feed intake, weight gain, feed conversion, mortality rate and economic merit, using a population of 96 male chickens of the Cobb 500 line, one day old, using the Completely Random Design (DCA), with four treatments and four repetitions with degree of reliability (P<0.05). The treatments were: T0 (control treatment); T1: 0.90% liquid lysine; T2: 1.0% liquid lysine and T3: 1.10% liquid lysine. The results were obtained: for the accumulated consumption of food: T3 reached the highest value with 1083.25 g followed by T2, T1 and T0 with values of 1060.56, 1057.32 and 1030.71 g, respectively, not observing significant statistical differences between treatments (P< 0.05). Regarding the increase in weight, T3 achieved the highest overall value with 570.94 g, followed by T2 with 520.89 g., T1 with 491 g and T0: 438.99 g. finding significant statistical differences (P>0.05) between treatments. Likewise, in the accumulated feed conversion the general averages were obtained: 2.84; 2.75; 2.68 and 2.55 for T0, T1, T2 and T3 respectively, not finding significant statistical differences between treatments (P<0.05). Regarding the mortality rate, they did not register mortality. The greatest economic merit achieved was in Q4, showing better profitability with a value of S/ 1.02. El trabajo de investigación se realizó con el propósito de evaluar la influencia de lisina líquida en dietas alimenticias sobre la performance en pollos parrilleros en fase de inicio, en Yurimaguas. Los parámetros evaluados fueron: consumo de alimento, incremento de peso, conversión alimenticia, índice de mortalidad y el mérito económico, utilizando una población de 96 pollos machos de la línea Cobb 500, de un día de edad, empleando el Diseño Completamente al Azar (DCA), con cuatro tratamientos y cuatro repeticiones con grado de confiabilidad (P<0.05). Los tratamientos fueron: T0 (Tratamiento testigo); T1: 0.90% de lisina líquida; T2: 1.0% de lisina líquida y T3: 1.10% de lisina líquida. Se obtuvo los resultados: para el consumo acumulado de alimento: el T3 alcanzó el mayor valor con 1083.25 g seguido del T2, T1 y T0 con valores de 1060.56, 1057.32 y 1030.71 g, respectivamente, no observando diferencias estadísticas significativas entre tratamientos (P<0.05). Con respecto al incremento de peso T3 logró el mayor valor general con 570.94 g, seguido del T2 con 520.89 g., T1 con 491 g y el T0: 438.99 g. encontrándose diferencias estadísticas significativas (P>0.05) entre tratamientos. Asimismo, en la conversión alimenticia acumulada se obtuvieron los promedios generales: 2.84; 2.75; 2.68 y 2.55 para T0, T1, T2 y T3 respectivamente., no encontrándose diferencias estadísticas significativas entre tratamientos (P<0.05). En cuanto al índice de mortalidad, no registraron mortalidad. El mayor mérito económico logrado fue en el T4, mostrando una mejor rentabilidad con un valor de S/ 1,02.