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dc.contributor.advisorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.contributor.advisorAlva Angulo, Miriam Ruth
dc.contributor.authorAibar Inchaustegui, Mayra Abigail
dc.date.accessioned2023-06-08T17:35:26Z
dc.date.available2023-06-08T17:35:26Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9120
dc.description.abstractThe Amazon and the great biodiversity it possesses, makes industry and academia look for strategies to bring beneficial products to the market for human health. Artisanal fishing is one of the main economic activities in our region, and generates waste such as skin, scales, bones, etc., which are not used profitably. In this sense, the research sought to extract type I collagen from scales of Prochilodus nigricans (Boquichico), and Megaleporinus trifasciatus (Lisa), in order to give added value to the waste generated, reducing environmental pollution, and giving a source for the development of nutraceutical products. The study was of an experimental type, a factorial design with levels was used, applying a completely randomized design (DCA). Extraction was by mixed hydrolysis, using acetic acid and pepsin at temperatures of 15 and 20 °C for extraction. The collagen obtained was characterized by protein content and Fourier transform infrared spectrophotometry – FTIR. The results show that the collagen extracted from Lisa scales at a temperature of 15°C has the highest protein percentage of 26.68 ± 1.08%. When analyzing the structure of collagen, by means of FT-IR, the data of the detected bands of collagen from river fish scales coincide with the data of the standard sample, absorption bands that correspond to the characteristic peptide bond of type I collagen Concluding that it is possible to extract collagen type I from flakes of Amazonian hydrobiological species, for its subsequent application in the medical, pharmaceutical and food industry.en_US
dc.description.abstractLa amazonia y la gran biodiversidad que posee, hace que la industria y academia busquen estrategias para sacar al mercado productos beneficiosos para la salud del ser humano. Una de las actividades que más contribuyen a la economía local de nuestra zona es la pesca artesanal, y genera residuos como piel, escamas, espinas, etc., que no son usados provechosamente. En ese sentido la investigación, pretendió extraer colágeno tipo I a partir de escamas de Prochilodus nigricans (Boquichico), y Megaleporinus trifasciatus (Lisa), con el fin de darle un valor agregado a los desechos generados, disminuyendo la contaminación ambiental, y dando una fuente para el desarrollo de productos nutracéuticos. El estudio fue de tipo experimental, se utilizó un diseño factorial con niveles, aplicando un diseño completamente al azar (DCA). La extracción se dio por hidrólisis mixta, utilizando ácido acético y pepsina a temperaturas de 15 y 20 °C para la extracción. El colágeno obtenido fue caracterizado por el contenido de proteínas y espectrofotometría infrarroja por transformada de Fourier – FTIR. Los resultados dicen, que el colágeno extraído a partir de escamas de Lisa a temperatura de 15°C tiene el mayor porcentaje de proteína de 26,68 ± 1,08%. Al analizar la estructura del colágeno, mediante el FT-IR, los datos de las bandas detectadas del colágeno de escamas de peces de río, coinciden con los datos de la muestra padrón, bandas de absorción que corresponde al enlace peptídico característico de colágeno tipo I. Concluyendo que es posible extraer colágeno tipo I a partir de escamas de especies hidrobiológicas amazónicas, para su posterior aplicación en la industria, medica, farmacéutica y alimentaria.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectColágenoes_PE
dc.subjectEscamases_PE
dc.subjectPeceses_PE
dc.subjectExtracciónes_PE
dc.subjectHidrólisises_PE
dc.titleExtracción de colágeno a partir de escamas de peces de río por hidrólisis mixtaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni71431333
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4949-9159
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5533-1841
renati.advisor.dni05391577
renati.advisor.dni05256122
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorLi Loo Kung, Carlos Antonio
renati.jurorVargas Arana, Gabriel Emilio
renati.jurorGeronimo Huete, Joe Fernando
dc.date.embargoEnd2025
dc.publisher.countryPEes_PE


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