Riesgo químico - toxicológico de adulterantes en la pasta básica de cocaína (PBC) en la unidad médico legal región II - Loreto, 2022
Date
2023Author
Paredes Salas, Luis Alberto
Panduro Macahuachi, Frank Jhonny
Metadata
Show full item recordAbstract
Cocaine use continues to be a high health and cost risk for our society, which can be aggravated by the presence of adulterants. The objective was to determine the chemical-toxicological risk due to the presence of adulterants in the basic cocaine paste, in the Public Ministry Region II-Loreto. The study with quantitative, descriptive, and experimental design, had as population the volume 150 Kg of basic cocaine paste seized in the first semester of 2022 from the provinces of Ramón Castilla and Maynas and was chosen by simple sampling at thirty (30) sampling points, the same ones that were analyzed by infrared spectrophotometry. and the toxicological risk was evaluated in mice inoculated intraperitoneally. The presence of starch (13%) and caffeine (18%) was evidenced as adulterants; and in albino mice, psychostimulant action by cocaine was observed, and in the case of adulteration with caffeine, increased heart rate, hyperactivity, anxiety, restlessness, and seizures were observed. El consumo de cocaína continúa siendo un alto riesgo en salud y costos para nuestra sociedad, que puede agravarse por la presencia de adulterantes. El objetivo fue determinar el riesgo químico -toxicológico por presencia de adulterantes en la pasta básica de cocaína, en el Ministerio Público Región II-Loreto. El trabajo con diseño cuantitativo, descriptivo, y experimental, tuvo como población el volumen aprox. 150 Kg de pasta básica de cocaína decomisada en el primer semestre del 2022 provenientes de las provincias Ramón Castilla y Maynas y se eligió por muestreo simple a treinta (30) puntos de muestreo, las mismas que fueron analizadas por espectrofotometría infrarroja y el riesgo toxicológico fue evaluado en ratones inoculados por vía intraperitoneal. Se evidenció como adulterantes la presencia de almidón (13%) y cafeína (18%); y en los ratones albinos se observó acción psicoestimulante por cocaína y en el caso de la adulteración con cafeína se vio incremento ritmo cardiaco, hiperactividad, ansiedad, inquietud y convulsiones.
Collections
- Tesis [276]