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dc.contributor.advisorContreras Licetti, Carlos Adolfo
dc.contributor.advisorMolero Moreno, Jaime Romel
dc.contributor.authorParedes Salas, Luis Alberto
dc.contributor.authorPanduro Macahuachi, Frank Jhonny
dc.date.accessioned2023-07-08T17:53:54Z
dc.date.available2023-07-08T17:53:54Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9178
dc.description.abstractCocaine use continues to be a high health and cost risk for our society, which can be aggravated by the presence of adulterants. The objective was to determine the chemical-toxicological risk due to the presence of adulterants in the basic cocaine paste, in the Public Ministry Region II-Loreto. The study with quantitative, descriptive, and experimental design, had as population the volume 150 Kg of basic cocaine paste seized in the first semester of 2022 from the provinces of Ramón Castilla and Maynas and was chosen by simple sampling at thirty (30) sampling points, the same ones that were analyzed by infrared spectrophotometry. and the toxicological risk was evaluated in mice inoculated intraperitoneally. The presence of starch (13%) and caffeine (18%) was evidenced as adulterants; and in albino mice, psychostimulant action by cocaine was observed, and in the case of adulteration with caffeine, increased heart rate, hyperactivity, anxiety, restlessness, and seizures were observed.en_US
dc.description.abstractEl consumo de cocaína continúa siendo un alto riesgo en salud y costos para nuestra sociedad, que puede agravarse por la presencia de adulterantes. El objetivo fue determinar el riesgo químico -toxicológico por presencia de adulterantes en la pasta básica de cocaína, en el Ministerio Público Región II-Loreto. El trabajo con diseño cuantitativo, descriptivo, y experimental, tuvo como población el volumen aprox. 150 Kg de pasta básica de cocaína decomisada en el primer semestre del 2022 provenientes de las provincias Ramón Castilla y Maynas y se eligió por muestreo simple a treinta (30) puntos de muestreo, las mismas que fueron analizadas por espectrofotometría infrarroja y el riesgo toxicológico fue evaluado en ratones inoculados por vía intraperitoneal. Se evidenció como adulterantes la presencia de almidón (13%) y cafeína (18%); y en los ratones albinos se observó acción psicoestimulante por cocaína y en el caso de la adulteración con cafeína se vio incremento ritmo cardiaco, hiperactividad, ansiedad, inquietud y convulsiones.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectContaminación químicaes_PE
dc.subjectCocaínaes_PE
dc.subjectContaminación de medicamentoses_PE
dc.titleRiesgo químico - toxicológico de adulterantes en la pasta básica de cocaína (PBC) en la unidad médico legal región II - Loreto, 2022es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineFarmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Farmacia y Bioquímicaes_PE
thesis.degree.nameQuímico(a) Farmacéutico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.01.05es_PE
renati.author.dni46656988
renati.author.dni72810500
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4571-4093
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5208-8636
renati.advisor.dni06195749
renati.advisor.dni23985239
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline917046es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorSosa Amay, Frida Enriqueta
renati.jurorGutiérrez Alvarado, Wilfredo Oswaldo
renati.jurorDelgado Wong, Henry Vladimir
dc.publisher.countryPEes_PE


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