Efecto del praziquantel y el extracto de ajo Allium sativum para el control de metacercaria Clinostomum sp. (trematodo) en Apistogramma sp. Iquitos – Perú 2022
Abstract
In the present research work, the effect of praziquantel a nd garlic extract Allium sativum for the control of Clinostomum sp. metacercariae (a trematode) in Apistogramma sp. was evaluated. The study was conducted at the Amazon Research Center for Ornamental Fishes (ARCOF). The experimental population consisted of 48 Apistogramma sp. fish with an average weight of 6 ± 2 g and an average standard length of 8 ± 1.5 cm. The fish were extracted from the experimental ponds of the Research Center and placed in 24 experimental units, with two fish each, containing 3L of water. The Apistogramma sp. fish were infested with Clinostomum sp. metacercariae in the dorsal and anal fins. Two treatments were used in the study: praziquantel and garlic extract, each with different doses. Praziquantel doses were T1: 80 mg/L, T2: 100 mg/L, T3: 120 mg/L, and T0: Control, while garlic extract doses were T1: 4 ml/L, T2: 5 ml/L, T3: 6 ml/L, and T0: Control. Both treatments were applied for 5 days, every 24 hours, and parasitic indexes such as prevalence, efficacy, and survival were evaluated. Data analysis was performed using Excel spreadsheets and ANOVA variance test. The results showed that fish treated with praziquantel achieved 100% efficacy against Clinostomum sp. metacercariae after 5 days of treatment, causing them to detach from the fish's fins. The survival rate of fish treated with praziquantel was 100%. In contrast, the efficacy of garlic extract treatment was zero (0), and a survival rate of 50% was recorded for fish subjected to doses of 5 and 6 ml/L from the fourth day of treatment, reaching 0% survival on the fifth day, at which point all fish subjected to the mentioned concentrations died. The physical and chemical parameters did not show significant variations and remained within the optimal ranges for fish farming. En el presente trabajo de investigación se evaluó el efecto de praziquantel y extracto de ajo Allium sativum para el control de metacercaria Clinostomum sp. (trematodo) en Apistogramma sp. El estudio se realizó en las instalaciones del Centro de Investigación del Amazon Research Center for Ornamental Fishes (ARCOF). La población experimental fue de 48 peces de Apistogramma sp. con peso promedio de 6 ± 2 g y con longitud estándar promedio de 8 ± 1.5 cm, extraídos de los estanques de experimentación del Centro de Investigación, los cuales fueron colocados en 24 unidades experimentales, con dos peces cada uno, con 3L de agua. Los peces de Apistogramma sp. estuvieron infestados por metacercarias de Clinostomum sp., en las aletas dorsal y anal. En el desarrollo del estudio se utilizaron dos tratamientos: praziquantel y extracto de ajo con diferente dosis cada una. Para praziquantel se utilizó dosis de T1: 80 mg/L, T2: 100 mg/L, T3: 120 mg/L y T0: Control, mientras que para ajo las dosis fueron T1: 4 ml/L, T2: 5 ml/L, T3: 6 ml/L y T0: Control. La aplicación de ambos tratamientos fue por 5 días, cada 24 horas, se evaluaron los índices parasitarios como prevalencia, eficacia y sobrevivencia. Para los análisis de datos se utilizó hojas de cálculo Excel y prueba de varianza ANOVA. Los resultados fueron que en los peces tratados con praziquantel se obtuvo una eficacia del 100% contra metacercaria Clinostomum sp., a los 5 días de aplicado el tratamiento, haciendo que se desprendan de las aletas de los peces, así mismo la sobrevivencia de los peces tratados con praziquantel fue del 100%, mientras que para los peces tratados con extracto de ajo la eficacia fue de cero (0), además que se registró una sobrevivencia de 50% para peces sometidos a dosis de 5 y 6 ml/L a partir del cuarto día de tratamiento, llegando a una sobrevivencia de 0% al quinto día, tiempo en el cual los peces sometidos a las concentraciones mencionadas mueren en su totalidad. Los parámetros físicos y químicos no tuvieron variaciones significativas de esta manera se encontraron dentro de los rangos óptimos para el cultivo de peces.
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