Show simple item record

dc.contributor.advisorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
dc.contributor.advisorIman Torres, Alexander Javier
dc.contributor.authorPérez Pinedo, Marisol Carolina
dc.contributor.authorSalas Cárdenas, Loida
dc.date.accessioned2023-09-04T15:46:11Z
dc.date.available2023-09-04T15:46:11Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other612.3 P45 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9314
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine the correlation between socioeconomic status, eating habits and nutritional health of young people in the Punchana district of Maynas province, Loreto department. A descriptive correlational non-experimental study was carried out and cross-sectional data were collected from three hundred young people. It was determined, through the use of questionnaires on frequency of food consumption, socioeconomic level and anthropometric evaluation, 64.6% reported low socioeconomic level, 33.1% medium level and 2.3% high level; 77.6% have unhealthy eating habits, 17.7% unhealthy and 4.7% healthy eating habits. Likewise, 52.3% of the sample had a moderate risk of suffering cardiometabolic diseases, 31.1% a high risk and 16.7% a very high risk. At a statistical confidence of 95%, the relationship between eating habits and nutritional status is statistically significant, with a p-value of 0.002 and a Kendall's tb coefficient of 0.765. Similarly, with a p-value of 0.000 and a Kendall's tb coefficient of 0.315, it can be affirmed that there is a very low relationship between socioeconomic level y nutritional status.en_US
dc.description.abstractEsté estudio tuvo como finalidad determinar la correlación entre la situación socioeconómica, hábitos alimentarios y la salud nutricional en jóvenes del distrito de Punchana de la provincia Maynas, departamento Loreto. Se realizó un estudio descriptivo correlacional no experimental y se recogieron datos de forma transversal de trescientos jóvenes. Se determinó, mediante el uso de cuestionarios sobre frecuencia de consumo de alimentos, nivel socioeconómico y evaluación antropométrica, el 64,6% reportaron nivel socioeconómico bajo, 33,1% nivel medio y 2,3% nivel alto; el 77,6% tiene hábitos alimentarios poco saludables, el 17,7% no saludables y el 4,7% hábitos alimentarios saludables. Asimismo, el 52,3% de la muestra tiene riesgo moderado de padecer enfermedades cardiometabólica, 31,1% riesgo elevado y 16,7% riesgo muy elevado. A una confianza estadística de 95%, la relación de los hábitos alimentarios con el estado nutricional es estadísticamente significativa, con un valor p de 0,002 y un coeficiente de tb de Kendall de 0,765. Del mismo modo con valor p de 0,000 y un coeficiente de tb de Kendall de 0,315, se puede afirmar que existe una relación muy baja entre el nivel socioeconómico y el estado nutricional.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectNutrición humanaes_PE
dc.subjectHábitos alimentarioses_PE
dc.subjectEconomía sociales_PE
dc.subjectJóveneses_PE
dc.titleNivel socioeconómico, hábitos alimentarios y estado nutricional en jóvenes del distrito de Punchana, Iquitos 2022es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni47791505
renati.author.dni76001497
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4009-2328
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5228-4370
renati.advisor.dni06517179
renati.advisor.dni46857399
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorCardeña Peña, Genaro Rafael
renati.jurorAlva Angulo, Miriam Ruth
renati.jurorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess