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dc.contributor.advisorYalta Vega, Ronald
dc.contributor.advisorReátegui Quispe, Victoria
dc.contributor.advisorDelgado Vásquez, Octavio
dc.contributor.authorJugo Davila, Fatima Marissa
dc.date.accessioned2023-11-13T18:26:14Z
dc.date.available2023-11-13T18:26:14Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.other631.53 J85 2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9493
dc.description.abstractThe experiment "types of tutors and their influence on the agronomic characteristics and yield of Cucumis sativus L. var. " regional cucumber", in Zungarococha-Loreto.2021", was held at the facilities of the Workshop on Teaching and Research of Horticultural Plants (TEIPH), of the Faculty of Agronomy-UNAP, located south of the city of Iquitos. The type of research was experimental, explanatory with an independent variable (Types of tutors) and eight dependent variables (plant height, fruit length, fruit diameter, number of fruits/plant, fruit weight, fruit weight/plant, fruit weight/plot and fruit weight/ha. the objective of the research work was to determine the influence of types of tutors on the agronomic characteristics and yield of Cucumis sativus L. var. "regional cucumber", in Zungarococha-Loreto.2021. The experimental design that was used was the Completely Random Block Design, with four treatments and four repetitions. Each experimental unit consisted of 2 rows, 5 plants/row and the sampling unit consisted of four plants/experimental unit. At the end of the experiment we had the following conclusions: There are statistical differences in the variables plant height, fruit weight, fruit weight/plant, fruit weight/ha; there are no statistical differences in the sources of long fruit variation, fruit diameter and number of fruits/plant; the T4 Treatment (vine type), presented the highest average value of fruit weight, with 712 g, the T4 Treatment (vine type), presented the highest average value of weight of fruits / plant, with 2,848.25 g; treatment T4 (vine type), presented the highest average value of weight of fruits / ha, with 17.09 t; the T4 Treatment (vine type), presented the best Benefit/Cost ratio, obtaining a utility of S/.19,230.00.en_US
dc.description.abstractEl experimento “tipos de tutorados y su influencia en las características agronómicas y rendimiento de Cucumis sativus L. var. “pepino regional”, en Zungarococha-Loreto.2021”, se realizó en las instalaciones del Taller de Enseñanza e Investigación de plantas Hortícolas (TEIPH), de la Facultad de Agronomía-UNAP, ubicada al Sur de la ciudad de Iquitos. El tipo de investigación fue experimental, explicativo con una variable independiente (Tipos de tutorados) y ocho variables dependientes (altura de planta, longitud de fruto, diámetro de fruto, numero de frutos/planta, peso de fruto, peso de frutos/planta, peso de frutoss/parcela y peso de frutos/ha. El objetivo del trabajo de investigación fue determinar la influencia de tipos de tutorados, en las características agronómicas y rendimiento de Cucumis sativus L. var. “pepino regional”, en Zungarococha-Loreto.2021. El Diseño experimental que se utilizo fue el Diseño de Bloques Completamente al Azar, con cuatro tratamientos y cuatro repeticiones. Cada unidad experimental estuvo constituida de 2 filas, 5 plantas/fila y la unidad de muestreo estuvo constituida por cuatro plantas/unidad experimental. Al final del experimento se tuvieron las siguientes conclusiones: Existe diferencias estadísticas en las variables altura de planta, peso del fruto, peso de frutos/planta, peso de frutos/ha; no hay diferencias estadísticas en las fuentes de variación largo del fruto, diámetro del fruto y numero de frutos/planta; el Tratamiento T4 (tipo parra), presentó el mayor valor promedio de peso del fruto, con 712 g, el Tratamiento T4 (tipo parra), presentó el mayor valor promedio de peso de frutos/planta, con 2,848.25 g; el Tratamiento T4 (tipo parra), presentó el mayor valor promedio de peso de frutos/ha, con 17.09 t; el Tratamiento T4 (tipo parra), presentó la mejor relación Beneficio/Costo, obteniendo una utilidad de S/.19,230.00.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectTutorado verticales_PE
dc.subjectCaracterísticas agronómicases_PE
dc.subjectAltura de la plantaes_PE
dc.subjectDiámetroes_PE
dc.subjectLarguraes_PE
dc.subjectRendimiento de cultivoses_PE
dc.subjectPepino regionales_PE
dc.subjectCucumis sativuses_PE
dc.titleTipos de tutorados y su influencia en las características agronómicas y rendimiento de Cucumis sativus L. var. “pepino regional”, en Zungarococha-Loreto.2021es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni70924981
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2500-533X
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-9103-4537
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-4328-4790
renati.advisor.dni05283421
renati.advisor.dni05283355
renati.advisor.dni05341341
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorManrique del Aguila, Julio Abel
renati.jurorFlores Malaverry, Jorge Agustin
renati.jurorPinedo Jimenez, Julio
dc.publisher.countryPEes_PE


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