Show simple item record

dc.contributor.advisorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
dc.contributor.advisorRuiz Paredes, Roger
dc.contributor.advisorNiño Torres, Carlos
dc.contributor.authorCoral Miguel, Georgette Michelle
dc.date.accessioned2023-12-04T17:03:17Z
dc.date.available2023-12-04T17:03:17Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.other644.02843 C77 2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9563
dc.description.abstractThis research was made with the objective of determinate the technology for the elaboration of Xanthosoma Sagittifolium (Huitina Potato) gluten free glassed flakes. It is an alternative of alimentation specifically named “breakfast cereal”. Food drying by plates, an experimental design was applied in a 55°C for 10 hours parameter. (Chirinos et. al, 2001), huitina flour contains 5.22 total fiber, 17% vitamin C, 6.3mg of iron, 62.5mg of calcium, 290mg of phosphorus, 220.4mg of potassium, 0.02mg of copper and 0.03mg of zinc. For the flakes’ elaboration an experimental design of two factors was used, F1: 20%, 25% and 30% of Huitina flour concentration respectively. F2: Time and temperature. Nutritional value of gluten free Xanthosoma Sagittifolium (Huitina Potato) glassed flakes as a result has 16.81mg of calcium, 2.8mg of iron, 1.56% protein, 9.5mg of vitamin C, 0.50% fiber, 120mg of phosphorus, 0.13mg of zinc. Microbiologic analysis of Huitina flakes indicates it being inside the permissible limits according to Sanitary Norm for Food Fabrication from Grain and others, destined to social alimentation programs (451-2006/MINSA) indicating well hygiene in the manufacturing of the product and being able for human consumption.en_US
dc.description.abstractEsta investigación se realizó con el objetivo de determinar la tecnología para la elaboración de hojuelas glaseadas a partir de Xanthosoma sagittifolium (papa huitina) libre de gluten. Es una alternativa de alimentación específicamente denominado cereal para el desayuno. Para el secado en bandeja se aplicó un diseño experimental en un parámetro de 55°C por 10 horas (Chirinos et. al, 2001), la harina de huitina contiene 5.22% de fibra total, 17% de vitamina C, 6.3mg de hierro, 62.5mg de calcio, 290mg de fosforo, 220.4mg de potasio, 0.02mg de cobre y 0.03mg de zinc. Para la elaboración de las hojuelas de utilizo un diseño experimental de dos factores, F1: 20%, 25% y 30% de concentración de harina de huitina respectivamente, F2: tiempo y temperatura. El valor nutricional de las hojuelas glaseadas a partir de Xanthosoma sagittifolium (papa huitina) libre de gluten tuvo como resultado calcio 16.81mg, hierro 2.8mg, proteína 1.56%, vitamina C 9.5mg, fibra 0.50%, fosforo 120mg, zinc 0.13mg. El análisis microbiológico de las hojuelas de huitina indican estar dentro de los límites permisibles según Resolución Ministerial N° 451-2006/MINSA para la fabricación de alimentos a base de granos y otros, destinado a programas sociales de alimentación indicando una buena higiene en la elaboración de los productos y estar apto para el consumo humano.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectProcesamiento de alimentoses_PE
dc.subjectHojuelas de patataes_PE
dc.subjectHarina de patataes_PE
dc.subjectGlutenes_PE
dc.subjectPapa huitinaes_PE
dc.subjectXanthosoma sagittifoliumes_PE
dc.titleHojuelas glaseadas a partir de harina de Xanthosoma sagittifolium (papa huitina) libre de glutenes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.01es_PE
renati.author.dni71998124
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4009-2328
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-8637-3489
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9476-1227
renati.advisor.dni06517179
renati.advisor.dni10830076
renati.advisor.dni40418367
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorGonzales Ríos, Littman
renati.jurorFlores Garazatúa, Juan Alberto
renati.jurorCastillo Orihuela, Jean Pierre
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess