Intervención educativa nutricional en el conocimiento alimentario de padres, hábitos alimentarios y estado nutricional de escolares de la I.E Experimental UNAP - 2022
Date
2023Author
Baneo Shapiama, Lesly Janela
López Padilla, Elí Guillermo
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The present research work was carried out at the I.E. Experimental -UNAP was carried out at the Experimental School -UNAP, with the objective of determining the impact of a nutritional educational the impact of a nutritional educational intervention on parents' dietary knowledge, eating habits and nutritional nutritional status of elementary school children. The The study had a quantitative, quasi-experimental approach, with a pretest and post-test design, with a pretest and post-test design, with an experimental group and a control group. The data collection was longitudinal. The sample consisted of 91 students in the experimental group and 84 students in the control group. The instruments used were the food knowledge questionnaire, food consumption frequency questionnaire, and a nutritional evaluation card. The Chi-square test was used to test the research hypothesis. The results report that the parents' level of knowledge increased by 1.1%. Eating habits after the intervention increased by 6.6% in healthy eating habits. Nutritional status (NS) according to BMI/age increased from normal NS from 60.4% to 63.7%, and height/age from 94.5% to 95.6% of normal height; however, hemoglobin level decreased from 77.0% to 75.8%. In this sense, we say that at a 95% confidence level, the level of knowledge, eating habits and nutritional status according to BMI/age, height/age, had an impact after the nutritional educational intervention, with values of nutritional educational intervention, with p-values of 0.000, 0.012, 0.003, 0.000, likewise the EN according to hemoglobin level had a negative impact, with a p-value of 0.002, 0.012, 0.003, 0.003, 0.000. p-value of 0.003. The conclusion is that the nutritional education intervention is a strategy that allows that allows actions to be taken to improve the nutritional knowledge of parents knowledge of parents, and thus change to good food consumption habits and improve the nutritional status of their children. to good food consumption habits and improve the nutritional status of schoolchildren. El presente trabajo de investigación se realizó en la I.E. Experimental –UNAP, con el objetivo de determinar el impacto de una intervención educativa nutricional en el conocimiento alimentario de padres, hábitos alimentarios y estado nutricional de escolares de primaria. El estudio tuvo un enfoque cuantitativo, cuasi experimental, con un diseño de pretest y Post-test, con grupo experimental y grupo control, la toma de información fue longitudinal. La muestra estuvo constituida por 91 estudiantes en el grupo experimental y 84 estudiantes en el grupo control. Los instrumentos utilizados fueron el cuestionario de conocimiento alimentario, cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos y una ficha de evaluación nutricional. Para comprobar la hipótesis de investigación, se utilizó la prueba de Chi cuadrado. Los resultados reportan que el conocimiento alimentario de los padres de familia aumentó en un 1.1%. Los hábitos alimentarios después de la intervención aumentaron 6.6% en hábitos de consumo saludable. El estado nutricional (EN) según el IMC/Edad, aumento el EN normal de 60.4 a 63.7%, asimismo la talla/edad de 94.5 a 95.6% de talla normal, sin embargo, el nivel de hemoglobina descendió de 77.0 a 75.8%. En ese sentido, decimos que a un 95% de confianza el conocimiento alimentario, hábitos alimentarios y estado nutricional según IMC/Edad, Talla/Edad, tuvieron un impacto después de la intervención educativa nutricional, con valores de p de 0,000, 0.012, 0.003, 0.000, asimismo el EN según nivel de hemoglobina el impacto fue negativo, con p-valor de 0.003. Concluyendo que la intervención educativa nutricional es una estrategia que permite realizar acciones para mejorar el conocimiento alimentario de los padres de familia, y así cambiar a buenos hábitos de consumo de alimentos como mejorar el estado nutricional de los escolares.
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