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dc.contributor.advisorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.contributor.advisorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.contributor.authorPezo Tapayuri, Gabriel Marcelo
dc.date.accessioned2024-02-07T15:47:11Z
dc.date.available2024-02-07T15:47:11Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other612.3 P49 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9791
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine the relationship between the lifestyle and nutritional status of teachers at the National University of the Peruvian Amazon 2022. The study had a quantitative, descriptive, non-experimental, correlational – transversal approach; The sample was made up of 130 teachers from 5 faculties of the Puerto Almendra university city. The data were collected with the Lifestyle questionnaire and a nutritional evaluation form. The statistical analysis was performed in SPSS version 26 and the Pearson Chi square test was used to determine if there is a relationship between the variables. The results show a greater participation of the male sex with 73.8% and an age range of 30 to 70 years or more, 50.8% of teachers presented an unhealthy lifestyle, by dimensions, 79.2% of teachers presented a level of physical activity and unhealthy sport, 91.5% quality of healthy recreation time, 66.2% healthy eating habits, 90% unhealthy quality of sleep; 77.9% of adult teachers and 47.7% of older adults were overweight (overweight and obese), 41.5% had a very high cardiometabolic risk and 35.4% had a high risk, 50% had a very high percentage of body fat and 33.8% had a very high percentage of body fat. elevated and finally 75.4% showed a blood glucose level at risk; A statistically significant relationship was found between the dimensions of lifestyle with the abdominal perimeter, percentage of fat and glucose level, of the teachers of the National University of the Peruvian Amazon 2022.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio tuvo la finalidad de determinar la relación entre el estilo de vida y estado nutricional de los docentes de la Universidad Nacional de la Amazonia Peruana 2022. El estudio tuvo un enfoque cuantitativo, descriptivo no experimental, correlacional – transversal; la muestra estuvo conformada por 130 docentes de 5 facultades de la ciudad universitaria Puerto Almendra. Los datos se recogieron con el cuestionario de Estilo de vida y una Ficha de evaluación nutricional. El análisis estadístico se realizó en SPSS versión 26 y se empleó la prueba de Chi cuadrado de Pearson para determinar si existe relación entre las variables. Los resultados muestran mayor participación del sexo masculino con 73.8% y rango de edad de 30 a 70 años a más, el 50.8% de docentes presentó estilo de vida no saludable, por dimensiones, el 79.2% de docentes presentó un nivel de actividad física y deporte no saludable, el 91.5% calidad de tiempo de recreación saludable, el 66.2% hábitos alimenticios saludable, el 90% calidad de sueño no saludable; el 77.9% de docentes adultos y el 47.7% adultos mayores presentaron exceso de peso (sobrepeso y obesidad), el 41.5% presento riesgo cardiometabólico muy alto y el 35.4% alto, el 50% presento porcentaje de grasa corporal muy elevado y el 33.8% elevado y por último el 75.4% mostró nivel de glucosa en sangre en riesgo; se encontró relación estadísticamente significativa entre las dimensiones del estilo de vida con el perímetro abdominal, porcentaje de grasa y nivel de glucosa, de los docentes de la Universidad Nacional de la Amazonia Peruana 2022.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectEstado nutricionales_PE
dc.subjectEstilo de vidaes_PE
dc.subjectDocentees_PE
dc.subjectUniversidades_PE
dc.titleRelación entre el estilo de vida y estado nutricional de docentes de la Universidad Nacional de la Amazonía Peruana 2022es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni71100409
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4949-9159
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8216-461X
renati.advisor.dni05391577
renati.advisor.dni41715571
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorGonzales Rios, Littman
renati.jurorRojas Guerrero, Nady Fatima
renati.jurorPrado Mendoza, Wilder
dc.publisher.countryPEes_PE


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