Evaluación física, química y bacteriológica de las aguas del río Amazonas en la zona de Indiana - distrito de Indiana – provincia de Maynas – región Loreto
Abstract
In the present research study, the physical, chemical and bacteriological parameters of the waters of the Amazon River - Indiana district - Maynas province - Loreto region were evaluated. For this, two samplings were carried out at different times (rising and emptying). The water quality study was set at four sampling points (P1, P2, P3 and P4) located along 450 meters of the shoreline of the Indiana district. The samples collected from monitoring were taken to the Industrial Chemical Analysis laboratory of the Faculty of Chemical Engineering UNAP and to the Microbiology laboratory of the Faculty of Food Industries for their respective analyses. Relatively significant results were obtained, such as phosphate (1.1 mg/L), magnesium hardness (30.5 mg/L), dissolved oxygen (6.1 mg/L) and oils and fats (9.3 mg/L) in times of increasing exceeded the LMP according to the RCTs; In periods of emptying, the pH (9.3), phosphate (1.4 mg/L), and oils and greases (14.2 mg/L) exceeded the LMP according to the ECAS. It was concluded that the parameters of pH, magnesium hardness, phosphate, dissolved oxygen, oils and greases exceeded the LMP, according to the ECAS and the other physical, chemical and microbiological parameters analyzed are within the LMP in accordance with the D.S. N° 004-2017-MINAM En el presente estudio de investigación se evaluaron los parámetros físicos, químicos y bacteriológicos de las aguas del río Amazonas - distrito de Indiana – provincia de Maynas – región Loreto”, para ello se realizaron dos muestreos en épocas diferentes (creciente y vaciante). El estudio de la calidad de aguas se fijó en cuatro puntos de muestreo (P1, P2, P3 y P4) ubicados a lo largo de 450 metros de la ribera del distrito de Indiana. Las muestras recolectadas del monitoreo se llevaron al laboratorio de Análisis Químicos Industriales de la Facultad de Ingeniería Química UNAP y al laboratorio de Microbiología de la Facultad de Industrias Alimentarias para sus respectivos análisis. Se obtuvo resultados relativamente significativos, como es el caso del fosfato (1.1 mg/L), dureza de magnesio (30.5 mg/L), oxígeno disuelto (6.1 mg/L) y aceites y grasas (9.3 mg/L) en épocas de creciente excedieron los LMP según los ECAS; en épocas de vaciante el pH (9.3), fosfato (1.4 mg/L), y aceites y grasas (14.2 mg/L) excedieron los LMP según los ECAS. Se concluyó que los parámetros de pH, dureza de magnesio, fosfato, oxígeno disuelto, aceites y grasas, excedieron los LMP, según los ECAS y los demás parámetros físicos, químicos y microbiológicos analizados se encuentran dentro de los LMP de conformidad al D.S. N° 004-2017-MINAM
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- Tesis [185]