Calidad nutritiva y microbiológica de colágeno extraído a partir de escamas de peces amazónicos
Abstract
The research concludes the nutritional and microbiological quality of collagen extracted from the scales of Megaleporinus trifasciatus (lisa), Prochilodus nigricans (boquichico) and Semaprochilodus insignis (yaraquí). The study had a quantitative approach of a non-experimental, descriptive type with an explanatory scope. The nutritional and microbiological bromatological analysis was obtained as techniques for obtaining data from lyophilized collagen. The results report protein values of 28.18±0.63%, 45.59±0.54%, 33.31±0.67%, lipids of 0.75±0.03%, 0.43±0.03% and 0.40±0.02%, and carbohydrates 7.44±0.20%, 45.08±0.28%, 45.05±0.0.49%, for lisa, boquichico and yaraquí respectively. With respect to vitamins and minerals, the presence of iron, zinc, calcium, sodium, potassium and vitamin "A" was found; lisa collagen reported a higher percentage of vitamin "A" (10.06 ± 0.27 μg β-carotene/g). The amino acid profile emerged from the presence of glycine (216.28±0.02 mg/g, 109.27±0.06 mg/g, and 113.97±0.02 mg/g) and proline (116.49±0.01 mg/g, 59.45±0.05 mg/g, 60.56 ±0.01 mg/g) in collagen from lisa, boquichico, and yaraqui scales. The microbiological quality reported the count of mesophiles, molds and yeasts within the permissible range, as well as the absence of the pathogen Salmonella sp. The study concludes that the nutritional and microbiological quality of the studied collagen is within the reference values, indicating the possibility of using it in the formulation of functional foods. La investigación determinó la calidad nutricional y microbiológica de colágeno extraído de las escamas de Megaleporinus trifasciatus (lisa), Prochilodus nigricans (boquichico) y Semaprochilodus insignis (yaraquí). El estudio tuvo enfoque cuantitativo de tipo no experimental, descriptivo con alcance explicativo. Se utilizó el análisis bromatológico nutricional y microbiológico como técnicas para la obtención de datos a partir de colágeno liofilizado. Los resultados reportan valores de proteína de 28.18±0.63%, 45.59±0.54%, 33.31±0.67%, lípidos de 0.75±0.03%, 0.43±0.03% y 0.40±0.02%, y carbohidratos 7.44±0.20%, 45.08±0.28%, 45.05±0.0.49%, para lisa, boquichico y yaraquí respectivamente. Con respecto a las vitaminas y minerales se demostró la presencia de hierro, zinc, calcio, sodio, potasio y vitamina “A”, el colágeno de lisa reporto un mayor porcentaje de vitamina “A” (10.06±0.27 μg β-caroteno/g). El perfil de aminoácidos demostró la presencia de glicina (216.28±0.02 mg/g, 109.27±0.06 mg/g, y 113.97±0.02 mg/g) y prolina (116.49±0.01 mg/g, 59.45±0.05 mg/g, 60.56±0.01 mg/g) en colágeno de escamas de lisa, boquichico, y yaraquí. La calidad microbiológica reporto el recuento de mesófilos, mohos y levaduras dentro del rango permisible, así como la ausencia del patógeno Salmonella sp. El estudio concluye que la calidad nutricional y microbiológica del colágeno estudiado se encuentra dentro de los valores de referencia, indicando la posibilidad de usarse en la formulación de alimentos funcionales.
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