Show simple item record

dc.contributor.advisorYalta Vega, Ronald
dc.contributor.authorDel Aguila Coloma, Claudio Magno
dc.date.accessioned2024-03-21T18:45:48Z
dc.date.available2024-03-21T18:45:48Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.other631.87 D53 2024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9942
dc.description.abstractThis abstract focuses on research on the effects of different levels of turnip compost on the agronomic characteristics and yield of lettuce in the Loreto Region. Various treatments were carried out using different levels of turnip compost and different parameters of agronomic characteristics and yield were valued. Among the different treatments evaluated, the T4 treatment with 60 t of compost / ha, showed the best results, where in this treatment a greater growth in height and width of the plant was observed compared to the other treatments; in addition, the T4 also showed a greater weight of root but not in length, which indicates a greater development of the plant in volume of the root system; Likewise, it was observed that this treatment presented a greater number of leaves per plant, which indicates a greater production of leaf biomass. Regarding the weight of the leaves and total weight per plant (204 g) and weight of leaves / ha (30,600 t / ha), the T4 also stood out showing values higher than the other treatments; This indicates that the use of proper turnip compost levels can positively influence lettuce yield in terms of weight and quantity of leaves. In conclusion, the results obtained in this research suggest that T4 with adequate levels of turnip compost can promote better growth and development of lettuce in the Loreto Region. These findings are relevant to agricultural production in the area as they provide useful and practical information that can improve the agronomic characteristics and crop yields of lettuce crops using turnip compost.en_US
dc.description.abstractEl presente resumen se centra en la investigación acerca de los efectos de los diferentes niveles de compost de nabo en las características agronómicas y rendimiento de la lechuga en la Región Loreto. Se llevaron a cabo diversos tratamientos utilizando diferentes niveles de compost de nabo y se valuaron diferentes parámetros de las características agronómicas y rendimiento. Entre los diferentes tratamientos evaluados el tratamiento T4 con 60 t de compost/ha, mostrar los mejores resultados, donde en este tratamiento se observa un mayor crecimiento en altura y ancho de la planta en comparación con los demás tratamientos; además, el T4 también mostró un mayor peso de raíz mas no en longitud, lo que indica un mayor desarrollo de la planta en volumen del sistema radicular; así mismo, se observó que este tratamiento presenta un mayor número de hojas por planta, lo que indica una mayor producción de biomasa foliar . En cuanto al peso de las hojas y peso total por planta (204 g) y peso de hojas/ha (30.600 t/ha), el T4 también se destaca mostrando valores superiores a los demás tratamientos; esto indica que el uso de niveles de compost de nabo adecuados puede influir positivamente en el rendimiento de la lechuga en términos de peso y cantidad de hojas. En conclusión, los resultados obtenidos en esta investigación sugieren que el T4 con niveles adecuados de compost de nabo, pueden promover un mejor crecimiento y desarrollo de la lechuga en la Región de Loreto. Estos hallazgos son relevantes para la producción agrícola de la zona ya que brindan información útil y practica que puede mejorar las características agronómicas y rendimiento de los cultivos de los cultivos de lechuga utilizando compost de nabo.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAbonos orgánicoses_PE
dc.subjectNaboes_PE
dc.subjectResiduos orgánicoses_PE
dc.subjectDósis de aplicaciónes_PE
dc.subjectRendimiento de cultivoses_PE
dc.subjectCaracterísticas agronómicases_PE
dc.subjectLechugaes_PE
dc.subjectLactuca sativaes_PE
dc.titleNiveles de compost de nabo, en el rendimiento de Lactuca sativa L., lechuga, en la Región Loreto.2023es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Agronomíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Agrónomoes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni78291930
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2500-533X
renati.advisor.dni05283421
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline811036es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorVargas Fasabi, Jorge Aquiles
renati.jurorPinedo Jimenez, Julio
renati.jurorAvila Fucos, Manuel Calixto
dc.publisher.countryPEes_PE


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess