Caracterización fisicoquímica del fruto del níspero Bellucia spruceana. para la obtención de pectina
Abstract
The research has a quantitative orientation, descriptive at an experimental level, its objective was the physicochemical characterization of the fruit of the loquat Bellucia spruceana, to obtain pectin. The study population consisted of the fruits of the medlar Bellucia spruceana, from the trees located along the Iquitos-Nauta highway axis; Non-random sampling was considered in the opinion of the executors; 3 kg of semi-ripe fruits were used as the sample size. Pectin extraction was carried out using citric acid as an extracting agent at pH 2.5, 3 and 3.5 witha duration of 80 minutes of acid hydrolysis, at temperatures of 70, 80 and 85°C, with a 32 -factorial design. A higher yield of 18.43% pectin (pH 2.5 and 85°C), in a time of 80 minutes. To evaluate its quality, physicochemical characterization was carried out, classifying it as high methoxyl. In conclusion, it can be deduced that it is possible to obtain pectin from the fruits of the loquat Bellucia spruceana. La investigación posee una orientación cuantitativa, descriptiva a nivel experimental, tuvo como objetivo la caracterización fisicoquímica del fruto del níspero Bellucia spruceana, para la obtención de pectina. La población de estudio estuvo constituida por los frutos del níspero Bellucia spruceana, de los árboles ubicados a lo largo del eje carretero Iquitos-Nauta; se consideró un muestreo no aleatorio a juicio de los ejecutores, se utilizó 3 kg de frutos semimaduros como tamaño de muestra. La extracción de pectina se realizó usando ácido cítrico como agente extractor a pH 2.5, 3 y 3.5 con una duración de 80 minutos de hidrolisis ácida, a temperaturas de 70, 80 y 85°C, con un diseño factorial 32. Se logró un mayor rendimiento de 18,43% de pectina (pH 2.5 y 85°C), en un tiempo de 80 minutos. Para evaluar su calidad se realizó la caracterización fisicoquímica, catalogándola de alto metoxilo. En conclusión, se puede deducir que es posible obtener pectina de los frutos de níspero Bellucia spruceana.
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- Tesis [187]