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dc.contributor.advisorSuárez Rumiche, Jorge Antonio
dc.contributor.advisorVásquez Pinedo, Jorge Armando
dc.contributor.authorPezo Pinedo, Percy
dc.contributor.authorReategui Borges, Gonzalo Fermín
dc.date.accessioned2024-04-18T14:21:21Z
dc.date.available2024-04-18T14:21:21Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other660.29 R31 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/10043
dc.description.abstractThe research has a quantitative orientation, descriptive at an experimental level, its objective was the physicochemical characterization of the fruit of the loquat Bellucia spruceana, to obtain pectin. The study population consisted of the fruits of the medlar Bellucia spruceana, from the trees located along the Iquitos-Nauta highway axis; Non-random sampling was considered in the opinion of the executors; 3 kg of semi-ripe fruits were used as the sample size. Pectin extraction was carried out using citric acid as an extracting agent at pH 2.5, 3 and 3.5 witha duration of 80 minutes of acid hydrolysis, at temperatures of 70, 80 and 85°C, with a 32 -factorial design. A higher yield of 18.43% pectin (pH 2.5 and 85°C), in a time of 80 minutes. To evaluate its quality, physicochemical characterization was carried out, classifying it as high methoxyl. In conclusion, it can be deduced that it is possible to obtain pectin from the fruits of the loquat Bellucia spruceana.en_US
dc.description.abstractLa investigación posee una orientación cuantitativa, descriptiva a nivel experimental, tuvo como objetivo la caracterización fisicoquímica del fruto del níspero Bellucia spruceana, para la obtención de pectina. La población de estudio estuvo constituida por los frutos del níspero Bellucia spruceana, de los árboles ubicados a lo largo del eje carretero Iquitos-Nauta; se consideró un muestreo no aleatorio a juicio de los ejecutores, se utilizó 3 kg de frutos semimaduros como tamaño de muestra. La extracción de pectina se realizó usando ácido cítrico como agente extractor a pH 2.5, 3 y 3.5 con una duración de 80 minutos de hidrolisis ácida, a temperaturas de 70, 80 y 85°C, con un diseño factorial 32. Se logró un mayor rendimiento de 18,43% de pectina (pH 2.5 y 85°C), en un tiempo de 80 minutos. Para evaluar su calidad se realizó la caracterización fisicoquímica, catalogándola de alto metoxilo. En conclusión, se puede deducir que es posible obtener pectina de los frutos de níspero Bellucia spruceana.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectCaracterizaciónes_PE
dc.subjectPropiedades fisicoquímicases_PE
dc.subjectPectinases_PE
dc.subjectFrutases_PE
dc.subjectNísperoes_PE
dc.subjectBellucia spruceanaes_PE
dc.titleCaracterización fisicoquímica del fruto del níspero Bellucia spruceana. para la obtención de pectinaes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineIngeniería Químicaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Ingeniería Químicaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero(a) Químico(a)es_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.04.01es_PE
renati.author.dni76819980
renati.author.dni05788585
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6823-8734
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-8811-4832
renati.advisor.dni05393774
renati.advisor.dni05221769
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline531026es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorEchevarría Ordóñez de Araujo, Maritza
renati.jurorGarcía Pérez, Víctor
renati.jurorCarrasco Montañez, Daniel Diomedes
dc.publisher.countryPEes_PE


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