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dc.contributor.advisorUrro Rodríguez, Giorgio Sergio
dc.contributor.authorAspajo Aspajo, Andrea Isabel
dc.date.accessioned2022-11-30T18:00:17Z
dc.date.available2022-11-30T18:00:17Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/8594
dc.description.abstractCurrently, the peach palm is highly sought after for having a fruit with a special flavor. The pulp of the peach palm when cooked is the most nutritious food of the fruits of the Amazon, since it has vitamin A, antioxidants, Omega 3 and Omega 6 as essential fatty acids as such. Most of the works tell us about the great benefits that it gives due to its great nutritional value that it contains as provitamin-A, vitamins such as A and E, antioxidants and essential fatty acids that can prevent many diseases in the future for people. In the present work, the research works that exist with the fruit of Bactris gasipaes will be reported to obtain functional foods and the benefits that the fruit offers us and also some productions that occur with the fruit of Bactris gasipaes; Development of a tortilla-type snack based on pijuayo fruit (Bactris gasipaes kunth), flour from the by-products of Bactris gasipaes hbk and its use in baking, preparation of fortified cookies with flour from Phaseolus vulgaris l (castilla bean) and Bactris gasipaes hbk (pijuayo) for human consumption.en_US
dc.description.abstractActualmente, el pijuayo es muy requerido por tener un fruto de sabor especial, La pulpa del pijuayo, en cocción, es el alimento más nutritivo proveniente de los frutos amazónicos, debido a la presencia de vitamina A, antioxidantes, Omega 3 y Omega 6 como ácidos grasos esenciales como tal. La mayoría de trabajos nos habla de los grandes beneficios que da por su gran valor nutricional que contiene como provitamina-A, vitaminas como A y E, antioxidantes y ácidos grasos esenciales que pueden prevenir muchas enfermedades a futuro a las personas. En el presente trabajo se dará a conocer los trabajos de investigación referentes al fruto de Bactris gasipaes para la obtención de los alimentos funcionales y otras propiedades beneficiosas que brinda el fruto; así como también algunos productos producidos en base al fruto del Bactris gasipaes: Desarrollo de un snack tipo tortilla a base de fruto de pijuayo (Bactris gasipaes kunth), harina de los subproductos de Bactris gasipaes HBK y su uso en panificación, producción de galletas fortificadas con harina de Phaseolus vulgaris l (frijol castilla) y Bactris gasipaes hbk (pijuayo) para el consumo humano.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectAlimentos funcionaleses_PE
dc.subjectPijuayoes_PE
dc.subjectBactris gasipaeses_PE
dc.subjectConceptos fundamentaleses_PE
dc.titleObtención de alimentos funcionales de Bactris gasipaes (pijuayo)es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.01es_PE
renati.author.dni71414328
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-7794-557X
renati.advisor.dni40868757
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#trabajoDeSuficienciaProfesionales_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorTrevejo Chavez, Elmer
renati.jurorAlva Angulo, Miriam Ruth
renati.jurorFlores Garazatua, Juan Alberto
dc.publisher.countryPEes_PE


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