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dc.contributor.advisorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.contributor.advisorIman Torres, Alexander Javier
dc.contributor.advisorAlva Angulo, Miriam Ruth
dc.contributor.authorChávez Macedo, Fiorella Margot
dc.date.accessioned2024-02-01T17:23:37Z
dc.date.available2024-02-01T17:23:37Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other639.9 C28 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9770
dc.description.abstractThe objective of the research was to obtain type I collagen from the scales of Yaraquí (Semaprochilodus insignis), the study was experimental factorial, as factors temperature and type of acid, on the response percentage of protein. The characterization of the collagen obtained from the optimal treatment was performed by polyacrylamide gel electrophoresis (SDS PAGE), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM), and amino acid profile by high performance liquid chromatography - HPLC. The treatment with citric acid plus pepsin at 20ºC reported the highest protein percentage of 25,42±1,59%. From the SDS-PAGE analysis, β-chain, α-1and α-2 chain protein bands were evidenced, with molecular weights 245, 100, 75, 63 and 35 kDa. From the structural analysis by FTIR, absorption peaks with amide bonds were reported, Amide A (3298), Amide B (2922), Amine I (1636), Amine II (1541), Amine III (1233). From the SEM, porous fibrils characteristic of collagen were shown. Likewise, the amino acid profile showed characteristic amino acids, glycine at a concentration of 113,97±0,02 mg/g and proline 60,56±0,01 mg/g. Concluding that type I collagen was extracted from yaraquí scales.en_US
dc.description.abstractLa investigación tuvo como objetivo obtener colágeno tipo I a partir de las escamas de Yaraquí (Semaprochilodus insignis), el estudio fue experimental con un diseño factorial, donde los factores fueron temperatura y tipo de ácido, sobre la respuesta porcentaje de proteína. La caracterización del colágeno obtenido del tratamiento óptimo se realizó mediante electroforesis en gel de la poliacrilamida (SDS PAGE), espectroscopia infrarroja por transformada de Fourier (FTIR), microscopía electrónica de barrido (SEM), y perfil de aminoácidos por cromatografía líquida de alta performance - HPLC. El tratamiento con ácido cítrico más pepsina a 20ºC reportó el mayor porcentaje de proteína de 25,42±1,59%. Del análisis SDS-PAGE, se evidenciaron bandas de proteínas de cadena β, α-1y α-2, con pesos moleculares 245, 100, 75, 63 y 35 kDa. Del análisis estructural mediante FTIR, se reportó picos de absorción con enlaces amida, Amida A (3298), Amida B (2922), Amina I (1636), Amina II (1541), Amina III (1233). Del SEM, se mostró fibrillas porosas características del colágeno. Asimismo, el perfil de aminoácidos evidenció aminoácidos característicos, glicina a concentración de 113,97±0,02 mg/g y prolina 60,56±0,01 mg/g. Concluyendo que se extrajo colágeno tipo I a partir de escamas de yaraquí.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectColágenoes_PE
dc.subjectPropiedades fisicoquímicases_PE
dc.subjectHidrólisises_PE
dc.subjectNutrición humanaes_PE
dc.subjectEscamases_PE
dc.subjectYaraquíes_PE
dc.subjectSemaprochilodus insignises_PE
dc.titleExtracción y caracterización fisicoquímica de colágeno a partir de escamas de yaraquí (Semaprochilodus insignis) por hidrólisis mixta con fines nutricionaleses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni76473121
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4949-9159
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5228-4370
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5533-1841
renati.advisor.dni05391577
renati.advisor.dni46857399
renati.advisor.dni05256122
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
renati.jurorVargas Arana, Gabriel Emilio
renati.jurorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.date.embargoEnd2026
dc.publisher.countryPEes_PE


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