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dc.contributor.advisorVásquez Chumbe, Jessy Patricia
dc.contributor.advisorIman Torres, Alexander Javier
dc.contributor.advisorAlva Angulo, Miriam Ruth
dc.contributor.authorPanduro Sarmiento, Diego Jhonatan
dc.date.accessioned2024-02-12T17:34:02Z
dc.date.available2024-02-12T17:34:02Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.other613.282 P23 2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12737/9810
dc.description.abstractThe research concludes the nutritional and microbiological quality of collagen extracted from the scales of Megaleporinus trifasciatus (lisa), Prochilodus nigricans (boquichico) and Semaprochilodus insignis (yaraquí). The study had a quantitative approach of a non-experimental, descriptive type with an explanatory scope. The nutritional and microbiological bromatological analysis was obtained as techniques for obtaining data from lyophilized collagen. The results report protein values of 28.18±0.63%, 45.59±0.54%, 33.31±0.67%, lipids of 0.75±0.03%, 0.43±0.03% and 0.40±0.02%, and carbohydrates 7.44±0.20%, 45.08±0.28%, 45.05±0.0.49%, for lisa, boquichico and yaraquí respectively. With respect to vitamins and minerals, the presence of iron, zinc, calcium, sodium, potassium and vitamin "A" was found; lisa collagen reported a higher percentage of vitamin "A" (10.06 ± 0.27 μg β-carotene/g). The amino acid profile emerged from the presence of glycine (216.28±0.02 mg/g, 109.27±0.06 mg/g, and 113.97±0.02 mg/g) and proline (116.49±0.01 mg/g, 59.45±0.05 mg/g, 60.56 ±0.01 mg/g) in collagen from lisa, boquichico, and yaraqui scales. The microbiological quality reported the count of mesophiles, molds and yeasts within the permissible range, as well as the absence of the pathogen Salmonella sp. The study concludes that the nutritional and microbiological quality of the studied collagen is within the reference values, indicating the possibility of using it in the formulation of functional foods.en_US
dc.description.abstractLa investigación determinó la calidad nutricional y microbiológica de colágeno extraído de las escamas de Megaleporinus trifasciatus (lisa), Prochilodus nigricans (boquichico) y Semaprochilodus insignis (yaraquí). El estudio tuvo enfoque cuantitativo de tipo no experimental, descriptivo con alcance explicativo. Se utilizó el análisis bromatológico nutricional y microbiológico como técnicas para la obtención de datos a partir de colágeno liofilizado. Los resultados reportan valores de proteína de 28.18±0.63%, 45.59±0.54%, 33.31±0.67%, lípidos de 0.75±0.03%, 0.43±0.03% y 0.40±0.02%, y carbohidratos 7.44±0.20%, 45.08±0.28%, 45.05±0.0.49%, para lisa, boquichico y yaraquí respectivamente. Con respecto a las vitaminas y minerales se demostró la presencia de hierro, zinc, calcio, sodio, potasio y vitamina “A”, el colágeno de lisa reporto un mayor porcentaje de vitamina “A” (10.06±0.27 μg β-caroteno/g). El perfil de aminoácidos demostró la presencia de glicina (216.28±0.02 mg/g, 109.27±0.06 mg/g, y 113.97±0.02 mg/g) y prolina (116.49±0.01 mg/g, 59.45±0.05 mg/g, 60.56±0.01 mg/g) en colágeno de escamas de lisa, boquichico, y yaraquí. La calidad microbiológica reporto el recuento de mesófilos, mohos y levaduras dentro del rango permisible, así como la ausencia del patógeno Salmonella sp. El estudio concluye que la calidad nutricional y microbiológica del colágeno estudiado se encuentra dentro de los valores de referencia, indicando la posibilidad de usarse en la formulación de alimentos funcionales.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruanaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectColagenoes_PE
dc.subjectValor nutritivoes_PE
dc.subjectCalidad del productoes_PE
dc.subjectAnálisis micrcobiologicoes_PE
dc.subjectEscamases_PE
dc.subjectLisaes_PE
dc.subjectMegaleporinus trifasciatuses_PE
dc.subjectBoquichicoes_PE
dc.subjectProchilodus nigricanses_PE
dc.subjectYaraquies_PE
dc.subjectSemaprochilodus insignises_PE
dc.titleCalidad nutritiva y microbiológica de colágeno extraído a partir de escamas de peces amazónicoses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.disciplineBromatología y Nutrición Humanaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias Alimentariases_PE
thesis.degree.nameLicenciado(a) en Bromatología y Nutrición Humanaes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#3.03.04es_PE
renati.author.dni71005287
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-4949-9159
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-5228-4370
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5533-1841
renati.advisor.dni05391577
renati.advisor.dni46857399
renati.advisor.dni05256122
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.discipline918016es_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionales_PE
renati.jurorAlva Arévalo, Alenguer Gerónimo
renati.jurorVela Paredes, Rafael Segundo
renati.jurorGerónimo Huete, Joe Fernando
dc.publisher.countryPEes_PE


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